Τι ισχύει για την απογραφή αποθεμάτων βάσει του Ν.4308/14

Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η 20η Φεβρουαρίου αποτελούσε για τις επιχειρήσεις μια πρώτη, κομβική ημερομηνία για το κλείσιμο της προηγούμενης χρήσης, καθώς ήταν υποχρεωμένες σε εκτύπωση της ποσοτικής[1] (σε πρώτη φάση) απογραφής των αποθεμάτων τους. Ουσιαστικά αποτελούσε την απαρχή για την περίοδο κλεισίματος των βιβλίων που ακολουθούσε και έκλεινε ουσιαστικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Με τις τρέχουσες διατάξεις η υποχρέωση αυτή ημερολογιακά έχει σταματήσει να ισχύει. Οι υπόχρεες επιχειρήσεις πρέπει βεβαίως να τηρούν το αρχείο των ιδιόκτητων αποθεμάτων, το οποίο ουσιαστικά πρέπει να είναι έτοιμο έως και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Στο αρχείο αυτό, βάσει των όσων προβλέπονται από το άρθρο 4 του Ν.4308/14 πρέπει να καταχωρούνται:
α) Τα ποσοτικά δεδομένα της φυσικής απογραφής (σύντομη περιγραφή είδους, μονάδα μέτρησης και ποσότητα), κατά είδος και διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο.
β) Η κατά μονάδα αξία επιμέτρησης, καθώς και η συνολική αξία επιμέτρησης του κάθε είδους.
γ) Ο προσδιορισμός της ποσότητας των αποθεμάτων δύναται να γίνεται με έμμεσες τεχνικές που είναι αξιόπιστες και κατάλληλα τεκμηριωμένες.
δ) Αναλώσιμα υλικά αγαθά που δεν είναι σημαντικά μπορούν να μην απογράφονται.
[1] Σε πρώτη φάση ποσοτικής απογραφής, καθώς ακολουθούσε και η εκτύπωση της τελικής, αξιακής απογραφής.