«Κλειδώνουν» οι κλίμακες φορολογίας, καθώς και η εισφορά αλληλεγγύης

Παραμένει το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης ανά πηγή εισοδήματος, ενώ παράλληλα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις κλίμακες φορολογίας. Με άλλα λόγια η βασική μεθοδολογία επιβολής φόρων δεν αλλάζει. Το θέμα όμως είναι ότι οδεύουμε προς επαναπροσδιορισμό των κλιμακίων σε επίπεδα βαριάς φορολόγησης.
Χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα δεδομένα, σύμφωνα με την οικονομική ειδησεογραφία τόσο για επαγγελματίες, όσο και για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ισχύουν τέσσερις διαφορετικά κλιμάκια ξεκινώντας από το 22% και φτάνοντας έως και το… 60%. Η ειδοποιός διαφορά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι για μισθωτούς και συνταξιούχους θα εξακολουθήσει να ισχύει η έκπτωση φόρου των 2.100 € (και ανάλογα βέβαια με το τελικό ποσό αποδοχών). Ενώ οι επαγγελματίες θα φορολογηθούν εκ νέου χωρίς αφορολόγητο όριο.
Επιβαρύνσεις όμως θα υπάρξουν και στα εισοδήματα από ενοίκια. Πέρα από τη δεδομένη άνοδο των δύο υφιστάμενων συντελεστών, αναμένεται να θεσπιστεί και ένας νέος συντελεστής 45% -για τα πολύ υψηλά ενοίκια βέβαια- που ξεπερνούν τις 40.000 €. Η υπερφορολόγηση ολοκληρώνεται και με αύξηση συντελεστών στην εισφορά αλληλεγγύης.