Αδήριτη ανάγκη επανεξέτασης της μεθόδου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Έληξε χθες και τυπικά η τελευταία προθεσμία για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του της χρήσης 2014. Να θυμίσουμε ότι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδας οι επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα να παρέμβουν μόνο στις καταστάσεις των προμηθευτών, καθώς για τις συναλλαγές με τους πελάτες η καταληκτική προθεσμία είχε ήδη παρέλθει. Χρειάστηκε με άλλα λόγια να φτάσουμε στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του ’16, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που αφορούσε, όχι την κλειόμενη, αλλά την προ-περασμένη χρήση. Η όλη διαδικασία μας έκανε κατά κάτι σοφότερους, απλά και μόνο ως προς την καταγραφή των παρακάτω σημείων:
- Το σκεπτικό του νομοθέτη έχει σαφώς κάποια βάση, καθώς πράγματι η καταγραφή των αντισυμβαλλόμενων, με τα συνολικά ποσά, και τον αριθμό των παραστατικών (και μάλιστα όλα αυτά ανά περίοδο), μπορεί να οδηγήσει σε περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Ως αντίλογο όμως θα μπορούσαμε να καταγράψουμε δεκάδες επιχειρήματα. Αρκεί απλά να αναλογιστούμε:
- Κατ’ αρχήν το γραφειοκρατικό κόστος που δημιούργησε σε επιχειρήσεις και φοροτεχνικά-λογιστικά γραφεία.
- Είναι προφανές ότι αν κάποιος ανέλυε τα δεδομένα, θα μπορούσε εν τέλει να καταδείξει ότι τα εισπρακτικά οφέλη που θα προκύψουν μελλοντικά από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους, θα είναι μικρότερα από το γραφειοκρατικό κόστος και τις χαμένες εργατοώρες.
- Το σύστημα taxis παρουσίασε πολλά προβλήματα, ειδικά βεβαίως σε μέρες αιχμής.
- Έχει γίνει κατανοητό από το Υπ.Οικ. ότι η όλη διαδικασία δεν είναι καθόλου ευέλικτη. Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι αρμόδιοι και στις ανάλογες μεταβολές.
- Εν κατακλείδι, μπορούν κάλλιστα να βρεθούν εναλλακτικές μέθοδοι διασταυρώσεων και είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να καταγράψουμε ως πιθανές λύσεις. Αν όμως, παραμείνει τελικά εν ισχύ το τωρινό καθεστώς των συγκεντρωτικών καταστάσεων, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει επανεξέταση της διαδικασίας από την αρχή, ώστε να προκύψει υπεραπλούστευση της.