Επικαιροποιημένες Φορολογικές Σημειώσεις ‘15 / Το editorial

Εδώ και πεντέμισι περίπου χρόνια, παρακολουθούμε –αλλά ταυτόχρονα, συμμετέχουμε κιόλας, μέσα από νοητά χαρακώματα, και ο καθένας από τον δικό του επαγγελματικό τομέα– έναν εν εξελίξει οικονομικό πόλεμο. Με πολλαπλές «μάχες» και με άγνωστη ακόμα την ημερομηνία λήξης του συναγερμού ή πολύ περισσότερο, κήρυξης της οριστικής εκεχειρίας.
Η ανάκαμψη της οικονομίας αυτή τη στιγμή δεν φαντάζει ορατή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Παρότι, έχουμε αλλάξει διάφορα κυβερνητικά σχήματα, με εντελώς ετερόκλητες ιδεολογίες και διαφορετικές πολιτικές τακτικές στα βασικότερα σημεία διαπραγμάτευσης. Παρότι επίσης, κατά διαστήματα, άλλαζε η σύνθεση των βασικών συνομιλητών.
Ξεκινήσαμε με την τρόικα, υπήρξε η μετεξέλιξη στους θεσμούς (περισσότερο σημειολογική παρά ουσιαστική η μεταβολή), φτάσαμε στο κουαρτέτο. Από τη στιγμή μάλιστα που ενεπλάκησαν οι ινστρούχτορες, εκπρόσωποι των δανειστών, θα περιμέναμε, αν όχι να έχουν επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα «ελληνικό χρέος», τουλάχιστον να έχουν διευθετήσει τη βιωσιμότητά του. Παράλληλα, να έχουν συμβάλλει στην αναμόρφωση κάποιων εκ των προβληματικών δομών που μαστίζουν την οικονομία μας, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Και αν μη τι άλλο, να βλέπαμε κάποια ουσιαστική βελτίωση στο ζήτημα της πολυνομίας, που χρόνια τώρα αποτελεί μείζων πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος. Μάταια όμως.
Αντί αυτού, έχουμε παλινωδίες, και εφαρμογή εμβαλωματικών «λύσεων» που περισσότερο τορπιλίζουν την ανάπτυξη, παρά επιλύουν τα προβλήματα. Τόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών, όσο βέβαια και οι εκάστοτε κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν κατορθώσει να δαμάσουν τα παλιρροϊκά κύματα της κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα –και αν εξαιρέσουμε βέβαια την παραμονή στην Ευρωζώνη ως το μόνο θετικό–, οι προτασσόμενες ως ιδανικά σχέδια διατάξεις που περιλαμβάνονται τόσο στο Ν.4334/15 με τα προαπαιτούμενα, όσο και στο Ν.4336/15 (Μνημόνιο ΙΙΙ) που ακολούθησε, δείχνουν αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολο να λύσουν το γόρδιο δεσμό και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Καθώς οι διατάξεις έχουν περισσότερο φοροεισπρακτικό προσανατολισμό, φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό να διευρύνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Έχουν ήδη οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού σε εξουθένωση προσδοκιών, και εν κατακλείδι, επιτείνουν το απρόσφορο οικονομικό περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη τον ολοένα αυξανόμενο ρυθμό με τον οποίο ψηφίζονται Νόμοι, εγκύκλιοι και διευκρινιστικές αποφάσεις, θεωρήσαμε σκόπιμη την καταγραφή των νέων δεδομένων όπως προέκυψαν, ειδικά μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων και του νέου Μνημονίου. Ήδη, τα δύο συγκεκριμένα νομοθετήματα, περιέχουν διατάξεις που αναμένεται να επανακαθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το φορολογικό γίγνεσθαι, ενώ αναμένονται και περεταίρω, διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Στις «Φορολογικές Σημειώσεις» αναπτύσσουμε τη θεματολογία γύρω από τους παρακάτω άξονες:
- Ν. 4334/15 (προαπαιτούμενα)
- Ν. 4336/15 (Μνημόνιο ΙΙΙ)
- διάφορα θέματα Φορολογίας Εισοδήματος θέματα τρέχουσας επικαιρότητας