coming soon / νέες θεματικές ενότητες στο tsenos.gr

άρθρα & ανακοινώσεις

11-01-2016

Ανάπτυξη προσωπικής φοροτεχνικής στρατηγικής

Ανάπτυξη προσωπικής φοροτεχνικής στρατηγικής

Είναι αδήριτη ανάγκη και απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η χάραξη φοροτεχνικής στρατηγικής και προγραμματισμού. Στην Ελλάδα της παγιωμένης ύφεσης, επιχειρήσεις και φορολογούμενοι κλυδωνίζονται από τη δυσβάσταχτη φορολόγηση και καλούνται κάθε μήνα να περάσουν από συμπληγάδες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σταχυολογήσαμε τους πλέον βασικούς κανόνες που ισχύουν τόσο για την τρέχουσα περίοδο -που βρίθει φορολογικών υποχρεώσεων- όσο και  συνολικά, σε ορίζοντα ολόκληρης φορολογικής χρήσης.      

 

ΓΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

 • Είναι πρακτικά αδύνατο για ένα φορολογούμενο να παρακολουθεί τον κυκεώνα των φορολογικών μεταβολών. Καλό είναι όμως, να έχετε επίγνωση των βασικών αρχών του φορολογικού μας συστήματος.
 • Χρησιμοποιείστε κάθε παραστατικό και δικαιολογητικό που μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα. Να είστε πάντα ενήμεροι για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα βιβλία σας. Όσον αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, να είστε ενήμεροι για τις λίγες έστω φοροαπαλλαγές που έχουν παραμείνει στη νομοθεσία μας και εκπίπτουν.
 • Η κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών, είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση κάποιων επιδομάτων. Εξετάστε αν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις ένταξης και αν ναι, υποβάλλετε την αντίστοιχη αίτηση υπαγωγής
 • Υπολογίστε τα ποσά παρελθουσών χρήσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προς ανάλωση. Ενημερωθείτε για το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια διαβίωσης. Αν προκύπτει κάποια διαφορά κάλυψης καταρτίστε στρατηγική αντιμετώπισης του πόθεν έσχες και των τεκμηρίων με το φοροτεχνικό σας.
 • Προ-υπολογίστε έγκαιρα το εκκαθαριστικό σας σημείωμα και όλες τις φορολογικές σας υποχρεώσεις από άμεσους και έμμεσους φόρους.
 • Όταν εκ των προτέρων γνωρίζετε τα ποσά των φόρων που πρόκειται να βεβαιωθούν φερθείτε με σύνεση. Συνειδητοποιήστε ότι αυτά τα λεφτά, ουσιαστικά δεν είναι δικά σας. Κρατήστε τα στην άκρη και μην τα αγγίζετε για κανέναν απολύτως λόγο.

Συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις

 • Προσέχετε τις καταληκτικές ημερομηνίες και πληρώνετε πάντα έγκαιρα. Αποφύγετε τα πρόστιμα.
 • Αν έχετε παλιές οφειλές καταστρώστε ένα πλάνο εξόφλησης. Μην αφήνετε τις εκκρεμότητές σας να διαιωνίζονται. Εκτός από τα πρόστιμα που θα σας καταλογιστούν θα έχετε να αντιμετωπίσετε και το παρεπόμενο στρεσάρισμα.
 • Στα πλαίσια αυτού του πλάνου εξόφλησης, εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών. Η τρέχουσα ρύθμιση των εκατό δόσεων αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον που θέλει σε πρώτη φάση να επαναφέρει σε τάξη πιθανές οφειλές του.
 • Επιλέξτε όπου έχετε δυνατότητα την ηλεκτρονική πληρωμή των φορολογικών σας υποχρεώσεων. Κερδίζετε πάντα σε χρόνο και συνήθως, έμμεσα κερδίζετε και σε χρήμα.

Ενημέρωση

 • Ζητήστε από τους φοροτεχνικούς σας ενημέρωση στις πολύ σημαντικές φορολογικές μεταβολές.
 • Δημιουργήστε ένα folder όπου θα έχετε τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, τα βασικά σημεία της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και επίκαιρα άρθρα οικονομικών εφημερίδων.
 • Επιλέξτε κάποιες ιστοσελίδες έγκυρων οικονομικών εφημερίδων για την φορολογιστική σας ενημέρωση και αποθηκεύστε τις στον υπολογιστή σας. Κατά διαστήματα, μπορείτε εστιάζοντας στις κυριότερες ειδήσεις να αποκτάτε μια συνοπτική εικόνα της τρέχουσας φορολογικής επικαιρότητας.

Αρχείο

 • Αρχειοθετήστε σωστά και με σύστημα, βάσει των προσωπικών σας αναγκών και του χώρου σας.
 • Μαζί με το αρχείο ενημέρωσης, κρατάτε αντίγραφα των εκκαθαριστικών σας σημειωμάτων, όλων των εντύπων που συνοδεύουν τις δηλώσεις σας. Κρατήστε όλα τα αποδεικτικά παλιών πληρωμών σας.
 • Το πλέον ιδανικό -και εύχρηστο παράλληλα- είναι να δημιουργήσετε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, που θα τηρείτε σε αρχεία pdf τα κυριότερα φορολογικά σας έγγραφα.
 • Εκτός από την πληροφόρηση που σας παρέχουν τα λογιστικά πακέτα, αν είστε γνωρίζετε προγράμματα όπως το “excel” χρησιμοποιήστε το δημιουργώντας ευέλικτες εφαρμογές των οικονομικών σας δεδομένων.

  Εν κατακλείδι το θέμα της αρχειοθέτησης αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την εφαρμογή μιας καλοδουλεμένης φοροτεχνικής στρατηγικής. Η έλλειψη οργανωμένου φορολογικού αρχείου οδηγεί με νομοτελειακή ακρίβεια σε λάθη.